بسياري از مردم فكر ميكنند...
اين مقاله ممكن است باعث تعجب بعضي از مردم شود، اما پاسخ اين است... خير. متن كتاب مقدس لزوماً ما را وادار نميسازد كه باور كنيم عالم هستي در شش روز آفريده شد. در واقع لغاتي كه در كتاب پيدايش به كار رفته است دستان خدا را باز ميگذارد تا براي خلق كردن جهان هستي ما، ميلياردها سال وقت صرف كرده باشد. متن ذيل اين موضوع را توضيح ميدهد...
كتاب مقدس از جانب خدا سخن خود را با اين شرح آغاز ميكند:
«در ابتدا خدا آسمانها و زمين را آفريد.» (پيدايش 1 : 1)
خداوند در يك لحظه و از هيچ، آسمانها و زمين را آفريد. اين نقطة آغازين صريح و قطعي جهان هستي ما است، آنچه را كه دانشمندان به عنوان «انفجار بزرگ» به آن اشاره كرده اند.
جملة بعدي در كتاب پيدايش ميفرمايد: «و زمين تهي و باير بود و تاريكي آن راپوشانده بود.» در ادامة اين باب ميخوانيم كه چگونه خداوند به كار آفرينش خود ادامه داده و آن را بسط ميدهد: ايجاد جو زمين، قرار دادن خورشيد و ستارگان، جدا كردن آبهاي زمين از خشكي ها، آفرينش گياهان و حيوانات و آب زيستان، و سرانجام آفرينش بشر.
سوال اين است كه آيا كتاب مقدس ميگويد خدا كار خود را در شش روز به پايان رساند؟
اينگونه به نظر ميآيد كه كتاب پيدايش ميفرمايد خلقت آسمانها و زمين در طول شش روز به پايان رسيد:
«و خدا هر چه ساخته بود ديد و همانا بسيار نيكو بود. و شام بود و صبح بود، روز ششم. و آسمانها و زمين و همة لشكر آنها تمام شد.» (پيدايش 1 : 31 و 2 : 1)
كتاب پيدايش ميفرمايد: «روز ششم»، اما لازم است بدانيد كه پيدايش به زبان عبراني نوشته شده است و زبان عبراني نسبت به زبان انگليسي از لغات كمتري استفاده ميكند و باعث به وجود آمدن ابهامات بيشتري ميشود. براي مثال در زبان عبراني لغت «زمين» ممكن است به معناي، خشكي، كف زمين، منطقه و يا يك كشور به كار رود.
كلمة «روز» (كه به زبان عبراني «yom» است) ممكن است به معناي: يك روز 24 ساعته، هنگام روز، امروز، تا ابد، دائمي و يا به معناي مدتي نامعين باشد. بنابراين «روز ششم» در حقيقت مدت زماني نامعلوم است. هيچ اجباري وجود ندارد كه ما آن را تحت عنوان شش مقدار زماني 24 ساعته در نظر بگيريم.
شايد بپرسيد عباراتي كه همراه شش روز به كار رفته اند چه؟... «و شام بود و صبح بود. روز ششم.» (پيدايش 1 : 31) آيا اين به معناي 24 ساعت نيست؟ خير. «شام و صبح» در زبانهاي سامي يك اصطلاح است و مانند تمامي اصطلاحات ديگر، مفهوم آن دقيق و واقعي نيست... مانند «yom» كه به معناي مدت زماني طولاني و نامحدود است.
در سرتاسر كتاب مقدس ميتوان موارد مبهمي را در ارتباط با مقولة زمان يافت. براي مثال به فرمانروايي پادشاهان اغلب اينگونه اشاره شده است: «در ايام يوشيا...» مطمئناً سلطنت آنها سالها به طول ميانجاميد و تنها به چند روز ختم نميشد.
در عهد جديد اينگونه آمده است: «لكن اي حبيبان، اين يك چيز از شما مخفي نماند كه يك روز نزد خدا چون هزار سال است و هزار سال چون يك روز.» (دوم پطرس 3 : 8) حتي اين گفته نيز مجازي است و معناي اصلي آن 1000 سال = يك روز نميباشد. نكتة اصلي اين است كه زمان خدا با زمان ما كاملاً تفاوت دارد. تعريف ما از يك روز، چرخش كامل زمين در 24 ساعت ميباشد، اما در حين زمان آفرينش، كيست كه بداند؟
در باب دوم پيدايش ميخوانيم:
«اين است پيدايش آسمانها و زمين در حين آفرينش آنها در روزي كه يهوه، خدا، زمين و آسمانها را بساخت.» (پيدايش 2 : 4)
آيا اين بدان معناست كه خدا آسمانها و زمين را به جاي شش روز در يك روز آفريد؟ خير.
مقصود اين نبوده است كه «yom» به طور اخص تعريف شود. اگر زبان عبراني دقيق بود، لازم بود ما نيز هر آنچه را كه گفته شده بود به همان شكل بپذيريم. اما پايان باب اول كتاب پيدايش را ميتوان به همان دقت اينگونه ترجمه نمود: «و شام بود و صبح، مرحلة ششم از زمان. و آسمانها و زمين و همة لشكر آنها تمام شد...»
اين مقاله اجباراً ما را ملزم نميسازد تا به اين نتيجه برسيم كه خداوند آفرينش خود را در شش مقدار زماني 24 ساعته به پايان رسانده است. در عين حال، كتاب آفرينش لزوماً با نتايج علمي به دست آمده در خصوص اينكه به وجود آمدن زمين و كائنات ميلياردها سال به طول انجاميده است در تضاد نيست.
خيلي منطقي نيست كه ما بخواهيم دربارة مدت زمان آفرينش تمركز كنيم و سخني را تثبيت نماييم (از آنجايي كه زبان عبراني به هر حال همچنان مبهم باقي ميماند). به جاي اين كار ميتوانيم بر پيام مهمتري تمركز كنيم، اينكه واقعاً چه اتفاقي داشت ميافتاد؟
اگر در يك قرعه كشي صد هزار دلار برنده ميشديد، آيا برايتان مهم بود كه چه روزي بليط را خريداري كرده ايد و يا اينكه چه مدت در صف بوديد تا بتوانيد اين بليط را بخريد؟
بار ديگر يادآور ميشويم كه نكتة مهم اين است كه كتاب مقدس به وضوح توضيح ميدهد كه در زمانهاي گذشته، زماني در تاريخ، خدا خواست تا زمين، خورشيد و ستارگان و تمامي منظرهاي ديگر عالم هستي را بيافريند، مانند اقيانوسها، نباتات، آب زيستان، حيوانات و نوع بشر. بدون هيچ شك و شبه اي خدا خالق و بنيان گزار همة اينها بوده است.
◄ | چطور میتوانیم با خداوند رابطه شخصی خود را آغاز نمائیم؟ |
◄ | آیا سئوالی دارید؟ |